Underhåll på Labuan, Borneo

Underhåll på Labuan, Borneo

Labuan är en liten ö som ligger väster om Borneo och tillhör Malaysia. Ön har kanske inte så mycket att erbjuda, men eftersom vi hade beställt reservdelar till marinan var vi tvungna att stanna. Marinan är i dåligt skick, men väldigt billig så det var ett bra alternativ för oss att komma dit för att ta emot våra leveranser. Vårt ankarspel hade havererat i Filippinerna och ett av våra vant var trasigt vilket gjorde att vi inte kunde segla med annat än väldigt liten segelyta. Dessutom väntade vi på vår nya släpgenerator från Watt & Sea. Vår gamla släpgenerator sjönk till havets botten ca 6 månader tidigare när vi försökte bygga om den till nödroder i samband med roderhaveriet. Watt & Sea hade uppskattat att vi visade deras släpgenerator i våra filmer då och då, och de erbjöd oss att köpa en ny generator till ett förmånligt pris vilket vi var tacksamma över.

Dessvärre hade våra leveranser inte kommit fram när vi anlände trotts att fraktföretagen DHL och UPS hade lovat att leverans skulle komma inom 7-10 dagar. Det visade sig att det skulle ta en månad innan grejerna dök upp. Som tur var hade vi beställt i väldigt god tid så väntan i marinan för vår del begränsades till 10 dagar. Det var en tråkig väntan eftersom det inte fanns så mycket att göra på ön. Dessutom var det helgdagar nästan varje dag och det mesta var stängt. Det sägs att Malaysia har flest allmänna helgdagar i världen, och det kan vi verkligen tro på efter vår vistelse på Labuan och andra platser i Malaysia.

Det var olidligt varmt om både dagar och nätter. Dessutom kom åska, blixt och regn varje kväll som på beställning, så alla luckor fick hållas stängda. Vi hade aldrig tidigare upplevt så varmt klimat och det var omöjligt att sova om nätterna. Vi fick rådet av våra båtgrannar, Hannes och Sarah, att köpa en ordentlig fläkt. Eftersom vi låg i marina hade vi tillgång till ström och redan dagen efter gick vi till närmsta butik och köpte den största fläkten de hade. Det blev betydligt bekvämare att sova om natten när vi fick en bris på 10 m/s i hytten.

Efter nio dagars väntande kom äntligen leveranserna fram. Alla leveranser kom samtidigt så vi gissar att helgdagarna gjorde att det tog ovanligt lång tid. Redan samma dag monterade vi de nya vanten. Dessvärre var det inte helt enkelt eftersom leverantören hade bytt terminaler till en ny storlek som inte passade våra gamla fästen. Det blev mer jobb än planerat innan de var på plats. De andra grejerna fick vänta några dagar till med montering tills vi kom fram till Brunei. Nu var vi ivriga att lämna Labuan och komma vidare. Vi lämnade den varma marina på morgonen den 4:e juni för att ta oss till det lilla landet Brunei på Borneo. Avståndet var bara ca 20 mil, så resan var avklarad på några timmar. När vi kom in i älven möttes vi av en stark ström. Eftersom ankarspelet fortfarande inte var monterat ankrade vi för hand. Det höll på att gå riktigt illa eftersom när ankaret högg i leran rappade kättingen ut i full fart innan jag (Oskar) han få på avlastaren. Lisa fick skicka på ordentligt med gas på maskin för att jag skulle kunna få stopp på den rappande kättingen och få på en avlastare. På kvällen var vi ankrade utanför Royal Brunei Yacht Club. Nu väntar besök på slottet och en tur i djungeln för att titta på de unika näsaporna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.