Brunei, det lilla landet på Borneo

Brunei, det lilla landet på Borneo

Brunei är ett litet kungadöme på Borneos västkust. Vi hade hört mycket om djunglerna och de unika aporna som vi gärna ville se. När vi kom till Brunei fick vi veta att dagen efter skulle sultanen och drottningen öppna sitt palats för allmänheten. Det gör de bara en gång om året, så det ville vi ju verkligen se. Dagen efter gick vi upp tidigt för att klä oss i våra bästa kläder, vilket innebar skjorta och långbyxor. Det hör inte till vanligheterna med långbyxor och skjorta när man lever båtliv i tropikerna.

Vi tog oss till palatset och där möttes vi av en oändligt lång kö och människor överallt. Som tur var kom vi tidigt. Människor trängdes överallt och alla ville in till palatset. Efter en lång väntan fick vi komma in och blev körda i en trång buss upp till entrén. Där väntade ytterligare köer. Kvinnor och män för sig och efter att ha tagit oss in kom vi in till en matservering. Vi var ju inte hungriga, men eftersom kön ledde dit tog vi mot en artigt en talrik när det var vår tur. Nu var vi förväntansfulla på att de det enorma palatset, men den enda vägen ut från salen gick tillbaka ut ur palatset. Vi frågade vänligt en av vakterna vart vi skulle gå för att se palatset. Vi fick svaret att det var matserveringen och en ”present” som stod till bjuds, ingen tur i palatset. Det blev lite av en besvikelse för oss. Vi var ju inte där för mat och present, utan för att se palatset. Vi lämnade snart evenemanget för att ta oss tillbaka till båtklubben. När vi skulle gå kom en vakt efter oss och sa att vi hade missat presenten. Vi blev lite ställda och sa att vi var lika glada utan present. Vakten tappade helt hakan och kunde inte förstå oss alls. Det var ju därför alla hade kommit just denna dag. Nu stod hon framför två västerlänningar som inte brydde sig om presenten. Vi tänkte ju att någon annan kanske hade mer glädje av den presenten än vi, inte att det skulle tolkas som en förolämpning.

Vi fick senare veta att detta är den största händelsen i Brunei varje år och medborgarna kommer långväga för att ta emot presenten av kungen och få äta den utsökta maten i palatset. Det blev lite av en kulturkrock från vår sida eftersom vi inte kunde förstå vad detta betydde för lokalinvånarna. Vi ville ju bara se på palatset. Vi tror dock att både vakten och kungen förstod missförståndet och vi var ju ändå glada för turen.

Dagen efter tog vi oss tillbaka till byn för att hitta en båt som kunde ta oss upp i floden och in i djungeln för att vi skulle få se de unika aporna. Vi träffade snart en man som visade oss vägen och hoppade ner i en båt. En livlig diskussion tog fart mellan båtägaren och mannen och därefter meddelades det att vi skulle åka. I ville gärna veta priset i förhand varpå vi fick två olika priser av männen. Det visade sig att båda ville ha betalt. Efter en stunds förvirring kom det fram att båtföraren skulle ha sin betalning och den andra mannen skulle följa med och även han skulle ha betalt. Det lät lite knepigt, men vi gav oss efter en stund och betalde de båda, trotts att vi bara ville köpa båtturen. Vi träffade senare andra personer som hade råkat ut för samma sak och går man inte direkt till båtbryggan och gör upp med båtföraren åker man på dubbel kostnad.

Vi fick en fin tur på floden och såg både de unika näsaporna och krokodiler. Det var väldigt häftigt och dessutom fick vi se de enorma palatset från håll. På slutet av turen togs vi med på en tur bland stadsdelarna som är byggda på stolpar i floden, både nya moderna och även de mer slitna områdena.

Floden är enormt skitig och det flyter sopor överallt. Det är en tragisk syn och det gör ont i hjärtat när man vet att alla sopor åker rakt ut i havet.

Under vår vistelse i Brunei spenderade vi kvällarna i klubbhuset/restaurangen i Royal Brunei Yacht Club, vilket förövrigt är en av de trevligaste båtklubbarna vi har varit på. Vi betalde en liten summa för att ankra i floden och då ingick det duschar, toaletter, fri tillgång till klubbhus och pol med, mera. Klubben ligger lite utanför stadens centrum, men miljön var trevlig. Varje kväll hade vi pratat med ägaren till restaurangen och sista kvällen ville hon bjuda oss på middag. Dessutom kom hon med en överraskning åt oss. Hon hade tagit sig till palatset och tagit emot två presenter av kungen, en åt sig själv och en åt oss. Det var en fantastisk gest av henne och därmed fick vi alltså en present trotts allt. Nu hade vi lärt oss värdet av presenten och vi uppskattade verkligen den fina gåvan av restaurangägaren. Vi kom att visa lite bilder från Sverige som vi hade på telefonen och hon blev häpen över hur rent det såg ut. Hon frågade hur vi kunde hålla havet så rent. Vi svarade såklart att vi inte slänger våra sopor i havet och då blir det ju rent. Kontrasten blev stor när vi jämförde bilderna från floden vi hade tagit samma dag. Hon såg lite frågande ut men höll med om att det var ganska smart tänkt att inte slänga sopor i havet. Reflektionen blev nog lika från båda håll, att det är dåligt att sprida sopor omkring sig, men på grund av okunskap fortsätter människor att göra så. Vi som är duktiga på miljöfrågor i Skandinavien kanske borde lägga resurser på att hjälpa andra människor runt om i världen, istället för att försöka genomföra ytterligare små och kostsamma förändringar i vårt samhälle. Det skulle nog ge enorm vinning för alla i hela världen. Vi har ju kommit så långt redan, medan andra människor sprider sopor omkring sig så som vi gjorde för 100 år sedan. Då var vi ju dessutom en liten befolkning i Sverige och plasten var inte uppfunnen.

Innan vi lämnade Brunei fick vi äntligen tillfälle att montera det nya ankarspelet. Företaget Navinordic på Orust hade varit otroligt hjälpsamma och skickat ett ankarspel till andra sidan jorden. De har verkligen fantastisk service och är hjälpsamma och kunniga. Det tog bara några timmar att montera det nya spelet, även fast det var ett slitsamt arbete då det var extremt varmt. Svetten rann om kroppen när jag (Oskar) låg fram i förpiken och bultade fast spelet. Det fugerade som en klocka direkt och dagen efter kunde vi lyfta ankaret som vanligt. Det var en riktig lättnad.

Så hur är då Brunei som land? Vi hade inte så mycket kunskap om Brunei innan vi kom, annat än att vår svenska kung hade besökte landet några år tidigare och fått mycket kritik för att han lovordade det lilla kungadömet (eller sultanatet som det egentligen är) medan andra menar att människor lever i förtryck. Brunei är som sagt ett sultanat och sultanen är en envåldshärskare med total makt. Människor lever utan att kunna uttrycka sina åsikter fritt och det råder således inte demokrati i landet. Som besökare är ju det ju intressant att veta hur det egentligen är, men det är nog inte lätt att förstå även fast man skulle stanna länge i landet. Vi upplevde dock att Brunei är ett välskött land. Människor lever generellt i en mycket högre standard än i grannländerna. Kriminaliteten är låg och infrastrukturen är bra. De flesta hus verkar vara av god standard och många vi träffar har rest både i USA och Europa. Vi kände oss trygga vart vi än gick och alla vi mötte var fantastiskt vänliga. Vi kan nog förstå vår svenska kungs uppfattning om att Brunei är ett trevligt land, men samtidigt kan vi förstå kritiken i det uttalandet med tanke på att människor lever utan en fungerande demokrati. Den som besöker landet kan säkert bilda sin egen uppfattning i frågan och som svensk uppskattar man nog ändå att leva i en demokrati även fast levnadsstandarden skulle vara högre än grannländerna.

Efter fyra dagar Brunei var vi redo att ta oss vidare söder ut. Nu väntar en längre etapp mot Singapore.

IMG_8966
IMG_1295
IMG_1256
IMG_1268
IMG_1255
IMG_1260
IMG_1216
IMG_1251
IMG_1245
IMG_1071
IMG_1112
IMG_1106
IMG_1157
IMG_1188
IMG_1140
IMG_1222
IMG_1215
IMG_1219
IMG_1235
IMG_1240
IMG_1226
IMG_1065
IMG_1230
IMG_1232
IMG_1103
IMG_1088
IMG_1279
IMG_8981
IMG_9024
Underhåll på Labuan, Borneo

Underhåll på Labuan, Borneo

Labuan är en liten ö som ligger väster om Borneo och tillhör Malaysia. Ön har kanske inte så mycket att erbjuda, men eftersom vi hade beställt reservdelar till marinan var vi tvungna att stanna. Marinan är i dåligt skick, men väldigt billig så det var ett bra alternativ för oss att komma dit för att ta emot våra leveranser. Vårt ankarspel hade havererat i Filippinerna och ett av våra vant var trasigt vilket gjorde att vi inte kunde segla med annat än väldigt liten segelyta. Dessutom väntade vi på vår nya släpgenerator från Watt & Sea. Vår gamla släpgenerator sjönk till havets botten ca 6 månader tidigare när vi försökte bygga om den till nödroder i samband med roderhaveriet. Watt & Sea hade uppskattat att vi visade deras släpgenerator i våra filmer då och då, och de erbjöd oss att köpa en ny generator till ett förmånligt pris vilket vi var tacksamma över.

Dessvärre hade våra leveranser inte kommit fram när vi anlände trotts att fraktföretagen DHL och UPS hade lovat att leverans skulle komma inom 7-10 dagar. Det visade sig att det skulle ta en månad innan grejerna dök upp. Som tur var hade vi beställt i väldigt god tid så väntan i marinan för vår del begränsades till 10 dagar. Det var en tråkig väntan eftersom det inte fanns så mycket att göra på ön. Dessutom var det helgdagar nästan varje dag och det mesta var stängt. Det sägs att Malaysia har flest allmänna helgdagar i världen, och det kan vi verkligen tro på efter vår vistelse på Labuan och andra platser i Malaysia.

Det var olidligt varmt om både dagar och nätter. Dessutom kom åska, blixt och regn varje kväll som på beställning, så alla luckor fick hållas stängda. Vi hade aldrig tidigare upplevt så varmt klimat och det var omöjligt att sova om nätterna. Vi fick rådet av våra båtgrannar, Hannes och Sarah, att köpa en ordentlig fläkt. Eftersom vi låg i marina hade vi tillgång till ström och redan dagen efter gick vi till närmsta butik och köpte den största fläkten de hade. Det blev betydligt bekvämare att sova om natten när vi fick en bris på 10 m/s i hytten.

Efter nio dagars väntande kom äntligen leveranserna fram. Alla leveranser kom samtidigt så vi gissar att helgdagarna gjorde att det tog ovanligt lång tid. Redan samma dag monterade vi de nya vanten. Dessvärre var det inte helt enkelt eftersom leverantören hade bytt terminaler till en ny storlek som inte passade våra gamla fästen. Det blev mer jobb än planerat innan de var på plats. De andra grejerna fick vänta några dagar till med montering tills vi kom fram till Brunei. Nu var vi ivriga att lämna Labuan och komma vidare. Vi lämnade den varma marina på morgonen den 4:e juni för att ta oss till det lilla landet Brunei på Borneo. Avståndet var bara ca 20 mil, så resan var avklarad på några timmar. När vi kom in i älven möttes vi av en stark ström. Eftersom ankarspelet fortfarande inte var monterat ankrade vi för hand. Det höll på att gå riktigt illa eftersom när ankaret högg i leran rappade kättingen ut i full fart innan jag (Oskar) han få på avlastaren. Lisa fick skicka på ordentligt med gas på maskin för att jag skulle kunna få stopp på den rappande kättingen och få på en avlastare. På kvällen var vi ankrade utanför Royal Brunei Yacht Club. Nu väntar besök på slottet och en tur i djungeln för att titta på de unika näsaporna.

Genom piratvatten mot Malaysia

Genom piratvatten mot Malaysia

Runt om i världen finns det ett antal platser som är kända och fruktade för pirater. Filippinerna har några områden där pirater härjar, däribland Palawans södra delar, Sulusjön, och vattnen omkring Davao. Det har under senare år förbättrats, men det är fortfarande ett problem. Under de senaste månaderna hade vi läst på om problemet och hur vi skulle hantera det. Ett alternativ var att undvika Filippinerna helt och hållet, men det vore trist. Dessutom var ju problemet centrerat till några områden. Vi kunde dock inte undvika Palawans södra kust eftersom vi skulle söderut. Vi kunde ha gått en stor kurva ut i sydkinesiska havet, men där finns det liknande problem och dessutom väpnade konflikter mellan olika länder som hävdar rätt till de olika öarna och havet. Det såg vi inte som ett alternativ. Vår strategi blev i stället att gå långt ut från kusten, slå av vår AIS och lanternor förutom vår motorlanterna. Fiskebåtarna i området har en vit lanterna och eftersom motorlanternan inte sitter i toppen av masten, utan en bit ner kan vi lätt förväxlas med en fiskebåt på håll.

Vi lämnade Port Barton den 23:e maj och gick rakt ut i havet. Vi höll oss långt ifrån land och när natten kom slog vi av allt ljus förutom motorlanternan. Vädret var stilla och vi gick för maskin. Under senare delen av natten blev vädret sämre, regn åska och blixtar. Vi hade en del trafik i form av större fartyg och mindre bankasbåtar som var ute och fiskade. Eftersom allt ljus och AIS var avslaget fick vi hålla skarp utkik under hela natten. De kommande dagarna skulle vi få liknande väder, ibland stilla och vackert, för att senare under natten få åska och blixt. Det märktes att vi närmade oss världens centrum för åskoväder. Den sista natten navigerade vi mellan de stora oljeplattformarna utanför Malaysias kust och hela natten var jobbig då blixtarna haglade ner omkring oss ute på havet. Men när morgonen kom klarnade vädret upp och vi fick en fin insegling till ön Labuan utanför Borneos kust. Vi kom in i den lilla marinan på eftermiddagen den 26:e maj efter tre dygns segling. Marinan var fallfärdig, men vi hade ju beställt reservdelar dit, så vi hade inget alternativ än att stanna. Platsen vi blev anvisade till kunde vi inte komma in på eftersom det var för grunt. Vi fick senare en ny platts anvisad till oss, men där fanns inga pollare att knyta fast i. Vi fick improvisera och knyta runt hela bryggan. Efter mycket besvär satt vi fast och bara några timmar senare började åskan mullra på nytt som om den var tidsinställd.

Seglingen i piratvattnen gick problemfritt och den oron vi tidigare hade känt för problemet var bortblåst så snart vi närmade oss Borneo. Nu väntar en tid av reparationer innan vi fortsätter söderut mot Brunei, Borneo och Singapore.

Port Barton, sista stoppet i Filippinerna

Port Barton, sista stoppet i Filippinerna

Vi ankom Port Barton på eftermiddagen den 19:e maj. Vi ankrade grunt och släppte i ankaret för hand eftersom ankarspelet var trasigt. Det är ett tungt jobb, men som tur var hade vi lugnt och fint väder vilket gör det lättare. Anledningen att vi gick till Port Barton var att klarera ut ur landet. Det gick dessvärre inte att göra just i Port Barton, myndighetskontoren låg på andra sidan ön i staden Puerto Princesa. Det var den enda platsen att klarera ut, och eftersom vi skulle gå på Palawans västra sida hade vi inget annat alternativ än att ta oss dit landvägen. Det skulle ta oss omkring tre timmar att ta oss till Puerto Princesa, men chauffören som körde den dagliga bil/buss turen hade antagligen kört rally professionellt för det gick undan, lite väl otäckt snabbt. Han körde full gas konstant, även på de mindre grusvägarna. Han visade sig även att vara mästare i att köra om på insidan på vägrenen i full fart. Efter 2,5 timmar av konstant livrädsla kom vi fram till staden för att klarera ut. Dessvärre var tullmyndigheten tvungen att ha väldigt många kopior på alla papper, och de vägrade att kopiera med sin egen maskin. Vi hänvisades därför till en kopieringsfirma tvärs över gatan som vi misstänkte ägdes av tulltjänstemannen bror. Där kopierade vi alla papper myndigheten hade krävt oss på, till ett exceptionellt högt pris. Efter någon timme eller två var vi klara och fria att lämna landet. Vi passade på att se lite mer av staden till fots innan vi tog rallybilen tillbaka till Port Barton med kvällens sista tur.

Port Barton var för övrigt en väldigt trevlig liten by. Alla hälsade glatt på oss och på kvällarna åt vi middag på en av restaurangerna på stranden som ägdes av en social lokal tjej. Byn är populär för backpackers och atmosfären var trevlig. Efter ett par dagar i byn hade vi uträttat ytterligare en del praktiskt så som att tvätta med mera. Den 23:e maj lättade vi ankar för att segla vidare genom Filippinernas ökända piratvatten och vidare till Malaysia.

 

Hilma Sailing Ep 51

Hilma Sailing Ep 51

Se vårt 51:e avsnitt från vår Youtube-kanal. Om du gillar det, tryck gärna ”tumme upp” 🙂. Om du vill supporta oss i arbetet med att göra nya videos, klicka här.

Haveri i El Nido

Haveri i El Nido

Vi delade upp seglingen ner till El Nido på två dagar. Vi hade kunnat ta det på en dag, men vädret var fint och vi fick tillfälle att ankra långt in i fjorden vid Halsey Harbour. Vi ankom El Nido sent på eftermiddagen den 14 maj. Inseglingen var fin men väl inne i viken var det svårt att hitta en plats att släppa ankaret eftersom viken var full av bankas-båtar.

El Nido är känt som en av de finaste platserna i Filipinerna för snorkling, dykning och fina stränder. Den lilla byn var full av turister, restauranger, barer och små hotell. På morgnarna fylls bankasbåtar med turister för att spendera dagarna på öarna i skärgården utanför El Nido. På kvällarna fylls restaurangerna med återvändande turister. Det påminde oss mycket om Corron city där turister bor, men spenderar merparten av sin tid på bankasbåtarna eller på öarna. Vi såg fram emot att lämna byn för att ankra någon vecka i skärgården.

Efter bara två dagar i byn vara vi klara för avfärd mot en av öarna. Vi hamnade på en fin sandö där vi ankrade. Vi tog dingen runt ”hörnet” för att bada och snorkla. Dessvärre hade jag (Oskar) återigen skadat trumhinnan då vi fridök veckan innan i Corron. Jag höll huvudet ovan vattenytan, medans Lisa snorklade. På eftermiddagen var vi ensamma igen då alla turister åkte tillbaka med bankasbåtarna. Oturligt nog drog tunga regnmoln in och kvällen blev inte så trevlig som vi hade hoppats. Dagen efter lättade vi ankar på nytt för att gå vidare mot en ö cirka tio mil söder ut. När vi lyfte ankaret lät det annorlunda, men ankaret kom upp som det skulle ändå. Efter två timmar var vi framme vid Minilock Island. Vi ankrade djupt, närmare 30 meter. Jag (Oskar) körde ankarspelet och efter en stund började kättingen löpa fritt. Jag försökte bromsa spelet men det var helt omöjligt. Motorn på spelet löd inte alls. Till sist fick jag tag på en tamp som jag drog runt den rappande kättingen och med friktion fick jag bromsat ankarspelet. När jag tryckte på ”upp-knappen” på ankarspelet ljöd motorn, men kättingen rörde sig inte. Jag gick ner för att montera loss luckorna i förpiken och till min förvåning låg växellådan på hyllan nedanför. Eller rättare sagt det som var kvar av växellådan. Spelet var helt sönderrostat och alla delar låg huller om buller tillsammans med högar av ärgad aluminium.

Vårt ankare väger 25 kilo och kättingen är solid 10 mm och väger mycket. Tillsammans fick vi arbeta hårt med vinsch och tampar för att få upp ankaret igen. Det var ett riktigt besvär eftersom vi hade nästan 70 meter kätting ute. Det tog sin tid och som tur var hade vi fint och stilla väder. Efter någon timmes hårt slit var ankaret uppe och det enda vi kunde göra var att ta oss tillbaka till El Nido igen eftersom det var omöjligt att ankra på djupt vatten utan ankarspel. Vi hade tur och fick låna en av bankas-båtarnas boj. Vi kontaktade företaget ”Navinordic” på Orust samma dag och tack vare deras fantastiska service kunde de skicka ett nytt ankarspel åt oss till Malaysia dit vi skulle om några veckor. I Filippinerna är det helt omöjligt att köpa reservdelar till båtar och det är riktigt besvärligt att beställa in något också för den delen. Vi fick leva utan ankarspel en tid framöver. Tyvärr är det djupt nästan överallt i skärgården omkring El Nido och det är svårt att ankra djupare än tio meter om vi skall kunna lyfta ankaret för hand. Av samma anledning fick vi helt enkelt fortsätta vidare längs kusten för att ta oss mot Malaysia. Vi lämnade El Nido redan den 19 maj och på kvällen var vi framme vid Port Barton där vi ankrade på 3 meters djup långt in i den grunda viken. Nu skulle vi förbereda oss för vår vidare färd mot Malaysia vilket innebar att klarera ut ur landet, handla mat och tvätta kläder.

Coron city och öriket i Palawan

Coron city och öriket i Palawan

Vi hade två saker att ta hand om innan vi kunde fortsätta utforska de fina öarna utanför Coron. Det första var att köpa diesel eftersom vi hade kört maskin så mycket sedan vi kom till Filippinerna, det andra var att fylla upp matförråden ombord. Vi tog dingen in på morgonen och frågade skepparen på första bästa Bankas båt om vart man kan få tag på diesel. Bankas båt är förövrigt de traditionella Filippinska utriggarbåtarna som numera framdrivs av förbränningsmotorer, men traditionellt seglas. Mannen i Bankasbåten frågade hur mycket vi behövde och när. Sen gick han iväg och tre minuter senare kom han tillbaka och sa att dieseln kommer levererad om en timme till bryggan vi var vid, till ett bättre pris än på bensinstationerna dessutom. Vi var oroliga att den skulle vara av dålig kvalitet, men dieseln skulle visa sig vara av bästa sort. Mycket riktigt levererades två fat diesel (400 liter) till bryggan en timme senare. Vi hade inte hunnit ta ut kontanter, men vi kunde betala dagen efter enligt kvinnan som skötte om leveransen. Jag frågade lite fint om hur det kom sig att dieseln kunde vara billigare än vid stationen. Kvinnan berättade att hon köper den från lastfartygen som ankommer byn till ett billigare pris eftersom fartygen betalar lägre skatt (eller möjligen ingen skatt). Det var en rätt organiserad verksamhet för kvinnan och hennes familj. Det tog oss halva dagen att flytta de 400 literna diesel från faten i land till våra tankar ombord. Dessutom blev det lågvatten ett tag så de sista dunkarna fick vi ta dagen därpå eftersom vi inte kom in med dingen på det grunda vattnet.

Dagen efter satte vi igång med handlingen, men det visade sig bli ett större problem. Vi tog första bästa mopedtaxi och förklarade att vi ville till en större mataffär. Det första stoppet visade sig vara en kiosk/affär som sålde mestadels kakor, chips, läsk och nudlar. De kommande stoppen visade sig bli ungefär samma sak. Efter en halv dag hade vi knappt handlat någonting. Vi hade stannat på den stora marknaden men vi ville inte ens gå in där med tanke på stanken. Det luktade lik och förruttnelse och oändligt mycket flugor, insekter och levande hönor. Vi var övertygade om att vi skulle få alla möjliga sjukdomar om vi handlade där.  Vi gav till slut upp och gick till marknaden och handlade frukt, grönsaker, ägg och en del annat. Vi hittade även en liten affär som sålde lite fryst korv med mera och nöjde oss med det. Det var den svåraste handlingen på mycket länge. På eftermiddagen lämnade vi viken i Coron för att gå till Coron Island ett par mil bort. Vi hade sett på sjökortet en liten vik vid Kajangan Lake som såg jätte fin ut. Vi gick långsamt in i det smala gattet och precis i öppningen var det en tröskel och vi hade bara någon meter eller två under kölen. Väl inne i lagunen blev det snart djupt igen. Vi släppte ankaret på 18 meters djup och backade, men ankaret satte sig inte. Vi ankrade om ytterligare tre gånger utan att få fast ankaret. Det hade blivit mörkt och vi gav upp eftersom vi inte vågade backa mot revet bakom oss utan att se något. En timme senare var vi ankrade utanför Coron igen på samma plats vi låg tidigare.

Dagen efteråt gjorde vi ett nytt försök. Nu lade vi ankaret mycket längre ut och backade. Ankaret släpade länge innan de satt och då hade vi bara några meter till revet bakom oss när kättingen var sträckt. Eftersom ankaret inte låg mitt i viken kunde vi inte svinga fritt då de fanns risk att slå i berget på andra sidan om vinden skulle vrida. Vi tog därför en lång lina in till land i motsatt riktning för att få en trygg ankring.

Platsen var fantastiskt vacker och väldigt populär bland turister. Bankasbåtarna gick skytteltrafik mellan Kajangan och de andra vikarna på ön. Klockan 16:00 var det som att någon tryckte på en knapp, för alla båtar försvann på en gång och plötsligt var vi ensamma på denna fina plats.

Vi stannade vid Kayangan i fyra dagar. Om dagarna åkte vi dingeturer till alla de fina vikarna runt om kring. De var i regel fulla av turister, men det störde oss inte så mycket. Vi viste att vi skulle vara ensamma några timmar senare. Dessutom är det rätt lustigt att titta på alla turister bada med flytväst på, som en enda stor flytväst-soppa. Det bästa av allt var den otroligt fina snorklingen i området, som turisterna inte verkade vara så intresserade av. Det var unikt eftersom korallreven störtade rakt ner i djupet, ofta ner mot 30 meter eller djupare. Vi följde klippväggarna så långt vi kunde innan vi vände tillbaka upp igen för att hämta andan. För varje meter ner skiljde sig djur och växtlivet åt. Vi var på många otroligt fina platser och snorklade utan att se en enda turist i närheten.

En morgon gick vi upp i gryningen innan turisterna hade kommit och tog oss in till Kayangan Lake som låg strax intill vår ankringsvik. Först fick man vandra tio minuter upp för ett berg, och fem minuter ner i dalen, för att nå sjön. Vi var helt ensamma där kl 07:00. Sjön låg spegel blank och vi simmade runt och njöt av ett sötvattendopp innan turisterna börja strömma in en timme senare. Vi fick även tillfälle att besöka Baracuda lake dagen efter. Sjön är känd för sina varma källor under vattnet och jag (Oskar) dök i sjön ner till 30 meters djup. Där var det så varmt i vattnet att man nästan kokade. Det blev ett kort dyk eftersom det egentligen inte fanns så mycket annat att se där nere i sjön annat än de varma källorna. Man kan tänka sig att djur kanske inte trivs så bra i varmt, syrefattigt färskvatten.

Efter fyra dagars otroligt fin snorkling och fina dingeturer runt denna fantastiska ö beslöt vi oss för att segla vidare mot Puerto del Sol, cirka 20 mil väster ut. Eftersom att våra sjökort är allt för dåliga i det här området förlitade vi oss på google maps även denna gång för att navigera mellan korallreven. Det är egentligen inte så besvärligt eftersom det som ser grunt ut är grunt, i övrigt är det 20 meter djupt eller djupare i området.

Coron Island kom att bli vårt bästa stopp i Filippinerna hittills. Framförallt för att snorklingen var otroligt bra, men även för den vackra naturen.