Extra pass

Extra pass

En av punkterna som skulle bockas av inför resan var att ansöka om pass samt ett extra pass. Av tidigare jordenruntseglare har vi fått info om att man ibland blir tvungen att lämna ifrån sig sitt pass vid exempelvis visumansökningar vilket inte känns helt tryggt om man inte har ett till.

Vissa sa att det var enkelt att få extra pass och andra sa tvärtom, att det var väldigt omständligt. För oss blev det ett par vändor till passcentralen..

Första vändan gick vi därifrån med ett standarddokument som skulle fyllas i och eftersom vi inte hade konkreta bevis till vår resa verkade det inte positivt.
De menade att ”standard” är att man har en uppdragsgivare som kan intyga ändamålet, vilket inte är fallet för oss. Nästa rekommendation var att vi borde ta med biljetter eller visum när vi skulle ansöka.. Inte heller detta var möjligt i vårt fall.. Biljetter har vi ju inga eftersom vi ska segla. Visum kommer vi inte behöva på närmare ett år framåt och därav kan vi inte ansöka om detta redan nu.

Vi gick hem och sammanfattade vår plan och samlade ihop dokumentation som skulle styrka både vår resa samt vårt behov.

När vi kom tillbaka med en hel hög med papper blev de aningen förvånade och verkade inte så positiva eftersom de var tvungna att läsa igenom allt och skulle scanna in samtliga. 🙂

Dock verkar det som att vi hade gjort vårt jobb för vi gick därifrån beviljade pass och extra pass. Idag har vi hämtat ut dem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.