Cebu city, första staden på ett år

Cebu city, första staden på ett år

 

Vi lämnade Jao Island på morgonen den 21:a april för att segla nordväst mot Cebu. Det blev i och för sig motorgång hela vägen eftersom det var helt vindstilla i vanlig ordning. Vi hade hört talas om ett litet och billigt varv i en by som heter Port Carmen som ligger en bit upp på Cebus ostkust. Vi behövde måla botten och byta roderlagren och vi tänkte att det stället borde passa oss bra. Vid insegling på eftermiddagen insåg vi att sjökorten stämde dåligt, men som tur var hade vi laddat ner satellitbilder från Google som vi använde i stället och vi lyckades komma in till ankringen efter slalomkörning mellan grundbankerna.

På eftermiddagen tog vi dingen in till varvet för att förhöra oss om vi kunde torrsätta Hilma. Vi träffade en amerikansk man på kajen som vi frågade om han visste vart kontoret låg. Han svarade inte på frågan utan snäste otrevligt vad vi ville och vad vi gjorde där. Vi förklarade vårt ärende och han blev ännu mer otrevlig och i princip dumförklarade oss när vi berättade vad vi planerade att göra för arbeten ombord. Efter en stund framkom det att det var ägaren till varvet vi pratade med. Vi tackade för oss och lämnade området. Ägaren var den mest otrevliga person vi har träffat på flera år och vi var båda överens om att leta upp ett annat varv för att torrsätta Hilma. Vi träffade senare andra seglare som hade fått samma bemötande av varvsägaren. Man kan ju undra hur ett sådant företag kan överleva.

Morgonen efter gick in till landsvägen för att hitta en buss till Cebu City. Vi hade nu varit i Filippinerna i en bit över en vecka och det var hög tid att klarera in i landet. Vi hittade en mopedtaxi som körde oss till busstationen och därifrån åkte vi buss till Cebu City. Det var egentligen ingen buss utan snarare en pickup med tak där vi trängdes tio personer.

Myndigheterna i Cebu är ökända för att kräva mutor och ställa till problem för seglare vid inklarering. Vid grinden till Customs stannades vi vid grinden av en vakt som berättade att vi inte fick besöka myndighetsbyggnaden om vi inte var klädda ordentligt. En man skall ha byxor, skor, och skjorta, kvinnor skall ha skor, lång klänning eller byxor samt långärmat på överkroppen. Vi båda hade missat denna regel och var klädda i shorts, t-shirt och flipp flopp. Vi bad om ursäkt och började fundera på om vi kunde hinna fram och tillbaka för att byta om under en dag. Resan hit hade tagit över två timmar så det var inte troligt. Efter någon minut kom vakten kom tillbaka och sa att vi kunde få dispens för vår kläder. Vi blev väldigt glada och tackade så mycket.

Väl inne på myndigheten fick vi det trevligaste bemötandet man kan tänka sig. Alla var trevliga, bjöd på kakor och kaffe och ingen avkrävde någon muta. När allt var klart och vi skulle lämna kom en kvinna och bad oss följa med till direktörens kontor. Vi gissade att det var nu frågan om pengar skulle avklaras. Vi träffade direktören för myndigheten och han frågade lite om vår resa och vad vi hade för planer i för vårt besök i landet. Därefter utfärdade han ett tillstånd för fri passage över hela Filippinerna utan att behöva återkomma till Customs och Imigration för återrapportering, vilket annars är ett krav när man seglar genom landet. Han ville inte ha några pengar utan önskade oss bara lycka till. Vi var minst sagt förvånade. Ryktena om mutor och annat var antagligen gammal info vilket numera är strikt förbjudet, och som sagt det var det trevligaste myndighetsbesöket vi har gjort. Efter ytterligare några besök hos olika myndigheter var vi klara med de byråkratiska besöken. Vi stannade på en stor mataffär och handlade innan vi åkte tillbaka till Carmen.

Redan dagen efter lämnade vi Carmen och ön Cebu. Carmen var riktigt skitigt och det fanns inget att se eller göra där. Vi ville vidare till de vackra öarna vi hade hört så mycket om. Efter åtta timmars motorgång var vi framme vid ön Malapascua strax norr om Cebu.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.