Lissabon

Lissabon

Vi lämnade Peniche tidigt på morgonen för att gå ner till Lissabon. Vi fick en fin dag på sjön med varmt väder bortsett från de första timmarna då vi hade ganska tät dimma. Vi hade fått tipps om en prisvärd marina mitt i Lissabon av Eurico som ofta tittar på våra Youtube-filmer. Marinan låg väldigt centralt och det var lätt att ta sig till de olika stadsdelarna från marinan.

På morgonen dagen därpå gick vi upp tidigt. Vi ville hinna se så mycket som möjligt eftersom det var Vidars sista dag innan han skulle åka hem till Sverige. Vi gick in till city från marinan. Det var väldigt mycket folk i stan, mest turister kändes det som. Vi hade tänkt att åka någon av de gamla spårvagnarna, men de var fulla med turister som packade sillar i en konservburk, så det avstod vi ifrån. Vi promenerade runt i stället vilket gick alldeles utmärkt. När vi väl kom fram till någon ”sevärdhet” var det alltid en kö av turister utanför. Ingen av oss var särskilt intresserade av att trängas med massa människor eller stå i långa köer. Vi nöjde oss med att promenera runt och se saker från utsidan. Det räckte utmärkt. Vi fick dock sett väldigt mycket under första dagen och väl tillbaka i båten på kvällen efter en hel dags vandrande var vi helt slutkörda. Vidar packade sin väska och förberedde sig på att åka hem dagen därpå. Det har varit väldigt roligt att ha Vidar på besök och dagarna sprang i väg.

De kommande dagarna tog vi promenader i stan och fixade lite med båten. Det finns alltid saker som skall underhållas eller saker att laga som har gått sönder. Lisa arbetade en hel del med att göra en ny film för Youtube. Vi fick även besök av Euriko och det var kul att byta erfarenheter med honom. Euriko seglar mycket och kon nyligen hem ifrån en seglats från Sydafrika.

Vi har haft en del problem med vår watermaker vilket har gjort att vi inte har kunnat rena vatten under gång vilket är ett stort hinder och en säkerhetsrisk. Problemet är att vi har haft fel skrovgenomföring. För att lösa det problemet behövde vi byta genomföring till en annan modell som gör att luftbubblor inte tar sig in i systemet. Euriko hade kontakter på ett varv som låg ganska nära oss. Vi beslöt oss för att ta upp båten på varv under 30 min för att byta genomföring. Om vi klarade oss under 30 min skulle kostnaden bli rimlig.

Efter lunch dök Eurico upp på bryggan i Marinan. Vi kastade loss och gick för maskin i ca 45 min till varvet. Väl på plats var det väldigt mycket tidvattensvall och kranföraren sa att det inte var möjligt att lyfta båten förrän tidigast en timme senare. Svallet i dockan där båten skulle lyftas gick upp och ner ca 1,5 meter, och hade vi försökt att lyfta båten där hade vi troligen puttats runt i dockan fram och tillbaka och förstört båten.

Efter ca 1 timme kom kranföraren tillbaka. Han sa att vi kunde börja, men han hade tydliga instruktioner. Jag Oskar skulle backa in i dockan med hög fart. Väl inne i dockan skulle jag slå full fart framåt, medan kranen skulle lyfta båten. Lisa skulle fändra av mot kanterna i dockan. Det kändes som en rätt otäck manöver men vi hade förtroende för varvspersonalen och de hade ju gjort detta förr. Det var en rätt märklig upplevelse, men några minuter senare hängde vi i kranen medan vågorna svallade under oss i dockan. Båten klarade sig fint.

30 minuter senare hade vi hunnit byta genomföring, bättringsmålat extra bottenfärg samt satt på nya anoder och vi var tillbaka i sjön. Det gick väldigt snabbt och vi var effektiva. Nu kan vi använda vår watermaker som det är tänkt.

Dagen efter gick vi 3 timmar västerut mot Cascais som ligger vid inloppet till Lissabon. Vi stannade en natt innan vi lämnade för överseglingen mot Madeira.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.