Vigo och Baiona

Vigo och Baiona

Vi behövde bunkra mat och fixa lite med båten innan vi seglade söderut mot Porto. Vi gick in till staden Vigo i norra Spanien. Vi stannade i två nätter och ägnade oss åt att handla, fixa en del med båten och göra lite andra ärenden. Det fina med att komma till en större supermarket är att de ofta erbjuder hemkörning om man handlar över ett visst belopp. Vi fick till och med leveransen hela vägen ut på bryggan. Vi behövde bara ta emot varorna från akterspegeln. Det är himla lyxigt med tanke på hur mycket vi har behövt bära flera kilometer många gånger.

Vi fick även besök av vår nya vän Henrik Olsson som är bosatt i Vigo sedan många år tillbaka. Henriks svägerska, som bor i Lysekil, hade sett en av våra bilder på Instagram och nämnde för Henrik att vi var i närheten. Henrik besökte oss i Vigo och erbjöd oss att visa oss runt i Galicien i slutet av helgen. Han hade flera motorcyklar och vi kunde få låna en av dem för en guidad heldag.

Vi seglade ner till Baiona som ligger någon timme söderut från Vigo. Vi ankrade i den fina viken och tog dingen in till byn och åt middag. På kvällen mötte vi upp Henrik på en av barerna och vi hade en trevlig kväll. Eftersom vi ankrade i viken hade vi tagit dingen in till byn. Vi hade knutit fast dingen i ett räcke vid kajkanten. Vanligtvis brukar vi vara noga med att kolla tidvattnet, men eftersom det låg andra dingar i närheten tänkte vi att det inte var så mycket tidvatten. Det var inte så genomtänkt för när vi kom tillbaka hängde dingen i räcket och vattnet hade sjunkit tre meter. Det blev lite krångel att få loss dingen och komma ut till båten. Men väl hemma igen skrattade vi gott åt vårt misstag.

I Baiona passade vi även på att göra rent skrovet. Vi hade fått en del påväxtnad och jag (Oskar) tog på mig dykutrustningen och skurade undervattensskrovet med en borste. Lisa hade koll på linan mellan mig och båten ifall jag skulle få problem. Det är ganska viktigt att hålla skrovet och propellern rent från påväxtnad för att kunna hålla fart genom vattnet vid segling.

Dagen efter gick vi upp tidigt och tog dingen in till stan. Henrik hämtade oss och tog oss med till hans hemby strax utanför Baiona. Där bytte vi bilen mot två motorcyklar och började vår tur mot Portugisiska gränsen. Vi besökte flera fina byar, bergstoppar, sjöar och gamla kvarnar i Spanien och Portugal hela dagen. Det var en fantastiskt fin tur och Galicien är verkligen helt outstanding! Det är fint både att åka båt och röra sig på land i detta område. Naturen är otroligt fin och människorna är fantastiskt gästvänliga. Om någon överväger en bil eller båt semester i Europa, missa inte Galicien!

Efter lunch körde vi upp på ett av de högre bergen i området tillsammans med Henriks vänner på den lokala skärm-flygar-skolan. Lisa blev erbjuden att tandemflyga ner till byn, tillsammans med en av instruktörerna, vilket hon blev väldigt glad för.

Vi hade en fantastiskt fin dag och vi är så himla tacksam för att Henrik tog sig tid att visa oss runt.

På morgonen efter lättade vi ankar och gick ner till Porto. Tyvärr var det väldigt vindstilla och vi fick gå för maskin nästan hela vägen. Min (Oskars) bror skulle komma på besök och han skulle landa på eftermiddagen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.