Besök och segling norrut

Besök och segling norrut

Vi stannade i Le Marine första natten. Lisa hade ordnat med en fin middag åt vår gäster, Lisas mamma Elisabeth, pappa Arne, syster Ida och svåger Jonas. Vår gäster hade tagit med sig mycket bra och roligt från Sverige. Bland annat hade de med sig en ny pc-skärm åt oss som vi hade letat efter under hela vår vistelse i Karibien. Skärmen kom från min (Oskars) tidigare arbetsplats som hade skänkt en överbliven skärm åt oss. Tack för det! Vi fick även presenter från Oskars syskonbarn som vi båda blev väldigt glada över att få! Andra saker som kom med i bagaget var, reservdelar till vindgeneratorn, svenskt kaffe, snus och kaviar. Nu har vi så att vi klarar oss ett tag.

Dagen efter lämnade vi Le Marine och gick den korta sträckan till Sain Anne. Vi ankrade i viken och badade och tog det lugnt i två dagar innan vi seglade norr ut mot Grand anse de arlet. Den första dagen spenderade Lisa och våra gäster på stranden, medan jag Oskar arbetade med reparation av vindkraftverket och lite annat. Jag hade räknat med att det skulle ta tre timmar, men det tog hela dagen och jag blev inte klar förrän fram på kvällen. Vi hade fina dagar tillsammans även fast det kom lite väl många regnskurar tidvis. Det blev trevliga middagar och öl i sittbrunn på kvällarna. Efter en dags stopp i Anse Mitan gick vi vidare upp till Fort de France, huvudstaden på Martinique. Det hade redan gått en vecka och det var dags för Ida och Jonas att lämna oss. Vi körde dem in med dingen och sedan tog de sig vidare med flyg. Det hade varit en rolig och intensiv vecka och nu var vi fyra ombord för kommande två veckor.

I Fort de France finns ett stort köpcentrum med en riktigt bra matbutik. Vi tog bussen dit och storhandlade inför kommande segling norrut. Vi hade planerat att se det gamla fortet i stan, men det var såklart stängt när vi tog oss dit. Vi lämnade Fort de France redan på lördagen och seglade norrut till Saint Pierre, som är den första och äldsta stan på ön. Staden rasserades i början av 1900-talet av ett vulkanutbrott och alla i staden dog utom en person. Den personen satt i fängelse och klarade sig tack vare de tjocka väggarna. Det finns mycket historia i byn och vi tyckte det skulle bli spännande att uppleva Saint Pierre.

När vi väl kom in i viken hade vi stark vind omkring 20 m/s, och även fast ankaret satt väl beslutade vi oss för att lämna viken efter en timme och segla tillbaka några mil längs kusten för att få bättre lä i en annan vik. Vi ankrade i den lilla byn Le Carbet. Det var egentligen knappt en by, utan mer en lång strand med några restauranger. Vi tog dingen in till en av restaurangerna på kvällen och träffade den ovanligt trevliga krögaren. När vi nämnde att vi hade seglat från Sverige blev han väldigt intresserad. Efter en fin middag fick vi en present av honom, en inhemsk fin rom. Det var ett väldigt trevligt besök.

Efter några regniga dagar beslöt vi oss för att segla vidare norr ut mot Dominica. Vi lämnade viken på förmiddagen och seglade norrut längs kusten. När vi rundade det nordvästra hörnet av Martinique möttes vi av hård vind och hög dyning. Elisabeth var inte vidare förtjust över seglingen. Efter 30 minuter var vinden stark, men värre var det att vågorna omkring oss började bryta. Det blev ett snabbt beslut att vända om. Seglare kan i allmänhet stå ut med mycket vind, men brytande sjöar är nog allas mardröm. De kan få den bästa båten att gå runt och det var inget som vi eftersträvade. Det blev en kamp att fånga vågorna rätt på vägen tillbaka så att de inte träffade oss i sidan. På vägen hörde vi mayday på VHF:en där en fransk seglare var i sjönöd söder om Martinique i samma väder.

Vi tog lä i Saint Pierre och väntade ut det dåliga vädret. Vi fick se byn i alla fall. Det pågick en karneval i byn med mycket liv och rörelse på kvällarna. Lite väl mycket tyckte vi nog mellan varven. Den 15:e februari hade vädret bedarrat och vi kunde ge oss på att korsa havet mellan Martinique och Dominica igen. Vi fick en blöt överfart med vågor som slog över båten hela vägen. Allt var genomdränkt och blött, men väl framme fick vi lä och kunde angöra en boj i den fina eftermiddagssolen strax söder om Roseau på Dominica.

2 thoughts on “Besök och segling norrut

  1. Efter många försök så går det att kommentera. Villa bara säga att vi var där med vår like kille också. Vi tyckte alla att det var jättebra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.