Grace Island

Grace Island

Vi hade egentligen ingen plan på vart vi skulle stanna mellan Boracay och Corron, men eftersom vi inte vill nattsegla med risk för att fastna i fiskeredskap, var vi tvungna att hitta en nattankring någonstans. Vi hade tittat på Google maps och funnit Grace Island som ett lämpligt stop på vägen. Det låg mellan Boracay och Corron, men vi visste egentligen inte mer än så. Vi visste inte om vi fick ankra, eller om det ens gick. När vi närmade oss Grace Island höll Lisa nog utkik i fören medan jag höll koll på ekolodet och Google maps, att titta på sjökortet var ganska meningslöst eftersom det var för odetaljerat. På håll såg vi att viken var full i nät eller fiskodlingar och vi gav upp försöket att ta oss in i viken och vände om utåt igen. Vi kollade sjökortet och Google för att hitta en alternativ ankringsplats. Efter en liten stund kom en vattenskoter ut i full fart med sikte på oss. Det var hotellföreståndaren Michael. Han hälsade oss välkomna och lovade att lotsa oss in mellan fiskodlingarna. Väl inne i viken anvisade han oss en lämplig plats för ankring där vi kunde svinga fritt mellan reven. Han berättade att de inte hade några gäster på hotellet för tillfället men att vi var välkomna in till ön och att de kunde laga någon middag åt oss om vi var hungriga. Vi tackade för förslaget och lovade komma in lite senare på kvällen.

Väl inne på ön berättade Michael att det var lågsäsong för tillfället och att de mest hade dagsturister på ön. Kocken ordnade med pasta carbonara och öl, till middagen spelade och sjöng Michael några låtar. Det var ett väldigt trevligt välkomnande. Grace Island är ett resort med en liten djurpark. De har diverse fåglar samt en del apor. Många av burarna står öppna men djuren stannar ändå. Aporna går fritt på ön och ibland rymmer de över till fastlandet när vädret är dåligt. Michaels och hans fru har en egen apa som är döpt till Hilda. Hon bor hemma hos dem och som bär kläder, men hon är kompis med de andra aporna på ön och kontrasten är stor när hon har kläder och de andra är fria. Man kan tycka att apor egentligen borde vara fria djur och att det kan kännas lite konstigt att ha en apa som husdjur, det är relativt vanligt i Filippinerna. Hilda var i alla fall väldigt gullig liten apa. Under våra dagar på ön kom vi att bli vän med Michael och de andra som arbetade på ön. Vår sista dag på Grace frågade Michael om han kunde få komma ombord och se hur vi har det. Han hade aldrig varit på en segelbåt och var mycket intresserad. Tillsammans med två kompisar och apan Hilda kom de ombord för en rundvisning. Michael fick till och med en tur upp i masten och tillbaka.

Under våra dagar på Grace Island var det torrperiod och ön är betydligt grönare och finare när monsunen kommer igång. Likväl var det väldigt trevligt och vi gillade verkligen Grace. Det var som att vara på semester på en hotellanläggning helt ensamma. Dessutom var det kul med att träffa nya vänner. Den 4:e maj satte vi kurs mot Coron City. Vi fick en fin tur i vackert väder till Coron. Det var bara 54 mil men vi fick gå för maskin hela vägen i stiltje. Vi ankrade utanför stan mellan korallreven på kvällen den 4:e maj.                                                     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.