Dover

Dover

Vi stannade i Dover i tre dagar. Vädret var rätt kallt och trist större delen av tiden. Vi fick en fin dag sista dagen då vi passade på att besöka det medeltida slottet som är beläget högt ovan för staden. Området var väldigt fint bevarat och det fanns flera små museum inom området som man kunde besöka, med berättelser alltifrån medeltiden till områdets roll under andra världskriget. Tyvärr tillhör Dover en av de städer som bombades hårt under kriget och staden i sig har inte så mycket bevarade byggnader.

Eftersom vädret skulle försämras på nytt och vara ihållande dåligt i minst en vecka ville vi ta oss över till franska sidan av engelska kanalen. Egentligen var vår plan att ta oss till Cherbourg, eller åtminstone till Dieppe, men tyvärr fick vi bara en lucka på en halvdag så vi fick ta sikte på Boulogne-sur-mer strax söder om Carlais. Slussarna till hamnen i Dover öppnade strax innan 10:00 på förmiddagen och vi lämnade hamnen på en gång. Vi hade halvvind till bidevind med vindar omkring 16 knop (8 m/s). Vågorna var ganska höga utanför pirarna och strömmen var ganska stark. Det var en riktigt grå och kall dag och regnet hängde i luften. Engelska kanalen var som väntat väl trafikerad även denna dag och det blev en del kryssande mellan de större fartygen. Vi kunde inte hålla vår kurs över separationen (större farleder där stora fartyg går) utan var tvungna att falla av ordentligt. Det gjorde att vi fick vinden på en hård kryssbog under de sista timmarna.  Vinden tilltog, men eftersom vi hade strömmen emot oss blev det mest mycket krängning i båten utan vidare fart. Vi var båda trötta och kalla mot slutet och det var riktigt skönt att passera in mellan pirarna i Boulogne-sur-mer. Väl inne i hamn förtöjde vi, satte upp sittbrunnskapellet och gick ner och åt middag medan regnet öste ner.

De kommande dagarna regnade det i princip oavbrutet. Vi ägnade tiden inomhus (om man kan säga det på en båt) med att tvätta och se ut över hamnen från båten. Hamnen har mycket tidvatten och vår upp och nedgång med tidvattnet sker var 6:e timma. Ena stunden är vi i nivå med kajen, och 6 timmar senare är vi nästan 10 meter under. Personligen gillar jag inte tidvatten så mycket med tanke på hur det ställer till det med strömmar vid segling, men det är ändå fascinerande på något vis.

Idag den 9 september fick vi uppehållsväder och vi promenerade runt i stan och tog en lunch. Vi såg den gamla delen av staden som verkligen var värd ett besök. Det var väldigt gott att komma ur båten efter två dagar. Det var skapligt fint väder hela dagen fram tills kvällen, nu regnar det igen.. Nu blir vi troligen kvar här ett bra tag för det skall blåsa riktigt mycket i flera dagar och regna konstant. Man har inte alltid fint väder på långsegling.

2 thoughts on “Dover

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.