Ostende och Brügge

Ostende och Brügge

Efter några fantastiska dagar i Vlissingen seglade vi mot Oostende. Vi kunde inte lämna Vlissingen före tidvattnet var tillräckligt högt vilket innebar kl 10:00. Vi fick en fin segling till Oostende med svaga vindar och fint väder. Eftersom vindarna var svaga tog det längre tid än planerat och vi var inne först kl 18:00 på kvällen.

Målet med etappen var i första hand att ta oss in till Brügge. Direkt efter vi hade angjort marinan i Oostende gick vi till centralstationen och hoppade på första tåg till Brügge. Det tog ca 20 min att ta oss in till Brügge och vi var där ca 19:00. Vi promenerade runt en stund och stannade och åt. Vi var utsvultna efter en hel dag på sjön. Brügge är fantastiskt vackert och sannolikt en av de mest bevarade medeltida städerna i Europa. Vi kan varmt rekommendera en tur hit. Vi hade kunnat stanna flera dagar, men eftersom vädret skulle ändras och vi hade en lucka på en dag att segla mot Dover i Storbritannien, var vi tvungna att avsegla redan dagen därpå.

Vi lämnade Oostende redan kl 07:00 på morgonen. Vi fick bra segling de första två timmarna med lagom vind och medström. Dessvärre vände strömmen snart och regnet kom. Efter ett par timmar vred vinden mer än utlovat och vi fick en hård kryssbog resten av dagen. Lagom till vi nådde separationen i engelskakanalen fick vi dimma. Trafiken var tät och sikten dålig. Eftersom vi hade bra kurs mot Dover ville vi inte falla av för mycket och korsa separationen diagonalt, som man skall. Vi fortsatte enligt vår kurs, men efter ett tag fick vi så mycket trafik runt oss att vi var tvungna att falla av. Vinden tilltog rejält och vågorna byggde upp väldigt mycket i den krabbiga sjön som skapades av att strömmen gick åt ett håll medan vinden gick åt motsatt håll. De sista timmarna var riktigt jobbiga och vi var bra trötta på det mot slutet. Väl utanför vågbrytarna i Dover låg vi mitt i all trafik av de otaliga färjorna som passerade in och ut. Vi anropade Dover port control via VHF:en för att få ”clearens” att anlöpa hamnen (vilket man måste för att gå in). Vädret var riktigt dåligt och det gungade rejält utanför pirarna i de höga vågorna. Vi fick avvakta på tillstånd att anlöpa och precis innan fick vi ok att gå in.

Vi blev mötta av en följebåt som gick med oss hela vägen in i hamnen där vi blev anvisade en väntebrygga tills tidvattnet skulle stiga tillräckligt för att vi skulle kunna gå in i hamnen. Det var riktigt skönt att komma in i en lugn hamn. Efter två timmar öppnades slussportarna och vi kunde gå in i marinan. Vi avslutade kvällen med korv, makaroner och öl. Sen sov vi gott den natten.

 

2 thoughts on “Ostende och Brügge

  1. Vad otroligt mycket ni måste ha koll på hela tiden väldig skillnad mot segling på vår svenska västkust där det typ bara är en himla massa grund att ha koll 😉 kram på er !

    1. Hej,
      Ja det är lite annat att hålla koll på här. De personer som vi hittills mött och som varit uppe och seglat i Sverige tycker det är jobbigt med våra grynnor men det beror väl på vad man är van vid kanske. 🙂 Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.