Fantastiska dagar i Danmark

Fantastiska dagar i Danmark

Läsö var vårt första mål i Danmark och som vi skrev om tidigare. Efter Läsö fick vi en väldigt fin segling ner till Grenå i fint väder och lagom vindar. Vi planerade att stanna vid Grenå en heldag, men vi ändrade planen och gick redan dagen därpå. Vi båda kände att vi ville komma vidare. Dagen efter gick vi hela vägen ner till Middelfart i Lilla Bält. Vindarna var svaga och vi fick gå för maskin större delen av dagen. Lisa var upptagen med att fiska (ingen fångst) och leta efter Tumlare, vilket vi såg flera gånger på vägen ner. Vi hittade en guide över ankarplatser på nätet och vi fann en fin liten vik strax söder om Middelfart där vi ankrade över natten. Dagen därpå tog vi dingen in till land och promenerade över halvön in till centrum. Det var en riktigt regnig dag, men vi fick möjlighet att göra en del ärenden, handla och gå på café, vilket var mysigt trots det dåliga vädret. Middelfart är en trevlig by med fina byggnader och den gamla hamnen.

Dagen därpå lättade vi ankar och seglade mot Bågö. Vi hade återigen fin segling ner med en fart ofta över 9 knop. När vi kom in i den minimala hamnen var den överfull och vi fick verkligen inte plats. Vi gav upp och gick till Assens istället som ligger strax öster om Bågö.

Assens var inte något egentligt mål för oss så vi avseglade redan dagen därpå mot Mastal på Ärö, som är en av de södra öarna i Danmark. Jag (Oskar) har varit här tidigare för många år sedan och mins ön som väldigt pittoresk och väldigt fin. Minnet är ju vad det är och jag intalade mig flera gånger att jag inte bör ha så stora förväntningar eftersom man tenderar att bara komma ihåg de fina sakerna och överdriva det, i det här fallet hade jag dock helt rätt. Ärö är fantastiskt fint! Små danska hus, ett litet varv mitt i byn, en väldigt trevlig hamn och väldigt vacker natur.

Vi stannade i två dagar på ön, men hade jag fått bestämma hade det blivit två veckor. Vi cyklade över till öns västra udde första dagen för att gå till fyren som inte fanns. Jag var säker på att det stod en fyr där när vi passerade ön dagen innan, men det visade sig att den stod på öns norra udde. Vi fick en väldigt fin cykeltur iallafall och vi strök runt i Marstal by på eftermiddagen. Dagen därpå gick vi på sjöfartsmuseet och gjorde lite underhåll på båten. På kvällen fick vi ett riktigt åskoväder, men vi klarade oss från blixtnedslag i båten.

Idag, på torsdags morgonen gick vi upp tidigt för att avsegla mot Tyskland. Återigen fick vi väldigt fint och soligt väder med skapliga vindar för att hålla 7 knops fart. Vinden dog en bit innan Kiel och vi fick gå för maskin sista biten. Imorgon går vi in i Kiel-kanalen. Man kan passera genom kanalen på en dag, men vi vill gärna ta det lite lugnt och ta en övernattning på mitten. Det finns en del fint att se och vi har ingen brådska. Dessutom vill vi få bra väder när vi seglar ut till Helgoland efter kanalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Fantastiska dagar i Danmark

 1. Hej, hur gör man för att få plats och övernatta i en hamn? Måste man kontakta hamnmyndighet eller liknande innan man angör? Vad mysigt det låter att cykla runt i det idylliska landskapet.

  1. Hej Per.
   I Danmark, Tyskland och vissa andra europeiska länder (även vid vissa marinor i Sverige även fast jag inte har sett det så mycket) har det ett system med röda och gröna skyltar, där grönt betyder att platsen är ledig. När man går in i en marina får man helt enkelt hålla uppsikt efter platser med rätt storlek och som har gröna skyltar. Efter angöring betalar man vanligtvis i en automat eller lägger pengar i et kuvert i en speciell låda. På vissa populära platser finns det även traditionella ”gästhamnar” som fungerar precis som hemma.

   Mvh//Oskar

 2. Hej!
  Ville se er passera inloppet till Kielkanalen via en Web Cam. Såg några segelbåtar framför en lastbåt. Tyvärr låg Hilma förtöjd i en linje bakom några träd, men jag fångade i alla fall ett klipp från passagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.