Ijmuiden och Amsterdam

Ijmuiden och Amsterdam

Vi kom in till Ijmuiden på söndag morgon. Vi sänkte farten medvetet under sista timmen för att komma in till dagsljuset kl 06:30. Väl inne i hamn stöp vi båda i säng. Lisa hade fått mer nattsömn natten innan, medan jag (Oskar) hade varit vaken hela natten. Jag sov fram till 14:00 på dagen. Det var fint väder. Vi tog det mest lugnt, tog en promenad på stranden och kollade in omgivningarna. Eftersom det var söndag var det mesta stängt. Vi laddade för morgondagen när vi planerade att ta bussen in till Amsterdam.

Dagen därpå åkte vi in Till Amsterdam city med en stadsbuss som tog ca en timme. Vi strögade runt i stan och kollade mest runt. Det vara en vacker dag och Amsterdam visade upp sig från sin bästa sida. På eftermiddagen tog vi en timmes tur med en kanalbåt som körde runt på alla de små kanalerna i innerstan. Det fanns lite olika båtar att välja mellan, alltifrån de stora båtarna med över 100 passagerare, till små båtar man kunde köra själv. Vi valde att åka med en tillsynes något egen ”skeppare” som mest gapade på alla andra kanalbåtar och försökte dryga ut kassan genom att sälja så många öl som möjligt till oss och de andra tre passagerarna, dock utan framgång. Det var dock en fin tur och några goa skratt på vägen. Vi lyckades passera Annie Franks hus, vilket Lisa hade sett fram emot. Det var väldigt mycket folk i stan och på eftermiddagen var det rätt skönt att åka tillbaka till lilla Ijmuiden.

Dagen därpå blev en ”mellandag” eftersom vi inte fick några vidare bra vindar för att segla söderut. Vi cyklade runt lite i Ijmuiden och lyckades hitta några gamla WW2 bunkrar längs stränderna. På kvällen när vi kom tillbaka blev vi terroriserade av gäng ungar som vägrade lämna oss ifred. De skrek och spottade och levde om precis vid båten. Vi ignorerade dem länge, men efter någon timme kom en båtgranne förbi och sa att de barnen terroriserar marinan hela tiden och brukar kasta sten på båtarna och förstöra. Han rådde oss att flytta båten vilket vi gjorde. Vi hade ju tänkt att åka morgonen därpå ändå, men när han sa att de kunde vandalisera ville vi inte ligga kvar.

Vi flyttade båten och ägnade kvällen åt att ta några öl med den trevliga båtgrannen. Han gav oss några bra tipps för fina hamnar i Holland och vi bytte en del erfarenheter.

Kl 05:00 på onsdagsmorgonen ringde larmet på telefon. Det var dags för avsegling söderut mot Vlissingen. Vi hade kollat vädret och vi skulle få fin segling med nordostliga vindar, dock regn. När jag kom upp på morgonen fullständigt öste regnet ner, det var kallt och blåste ordentligt. Efter en stunds övervägande beslöt vi oss för att ligga kvar ytterligare en dag, och vi somnade om. Varken jag eller Lisa var sugna på att segla kalla och blöta i 14-16 timmar. Under dagen tilltog vinden ytterligare och vi hade ca 20 m/s inne i marinan. Vi var båda väldigt glada att vi inte hade gått ut på morgonen som planerat.

Vi stannade inne större delen av dagen och sorterade bilder, fyllde på bloggen och gjorde film till Youtube-kanalen. Det blev en ganska mysig dag trotts allt.

2 thoughts on “Ijmuiden och Amsterdam

  1. Roligt att läsa om er färd på havet. Det där med blåst och regn känner jag igen från vår segling, samma rout, sommaren 2015. Skall bli roligt att följa er. Har lagt till Hilma i ”min flotta” på Marin Trafic. Kram från Ewa o Håkan

    1. Hej Eva. Kul att du tycker det. Ja, även fast man vill ha sol så får man allt sin beskärda del av regn och blåst.. Hälsa familjen! //Oskar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.