Inblåsta i Frankrike

Inblåsta i Frankrike

Vi blev inblåsta i Boulogne-sur-mer i över en vecka. Vi kom den 7:e september, men vi kunde inte komma iväg eftersom det ena lågtrycket efter det andra tryckte in över engelska kanalen. Vi hade som mest nästan 30 m/s i byvind inne i marinan. Vi fick förstärka förtöjningarna ordentligt och vi hade 10 ändor ute med dämpare för att ligga tryggt om natten. Det regnade till och från och ofta rena skyfallen. För varje dag som gick blev vi båda allt mer frustrerade över vädret och vi ville bara iväg.

Vissa dagar blev det luckor mellan lågtrycken vilket gjorde att vi kunde ta promenader och se oss om. En av dagarna promenerade vi 1,4 mil till grannbyn vilket var jätte kul eftersom vi hade ägnat flera dagar inomhus. Vi tog även turer upp i Boulogne-sur-mer vilken har en gammal stadskärna som var väldigt vacker. Vi fick även beställt en ny motorrumsfläkt och monterade den. I övrigt hände det inte så mycket under vår vistelse.

Den näst sista dagen dök besättningen upp på den norska båten ”Jagern2”. Vi låg granne med båten, men ingen var där på flera dagar. Det visade sig att besättningen hade varit på tur till Normandie och tillbaka eftersom vädret hade varit för dåligt för att segla vidare. De sista två kvällarna i Boulogne spenderade vi med Gjermund och Håvard på den norska båten Jagern 2. Det var två fantastiskt roliga personer med många roliga berättelser att dela med sig av. De hade tidigare långseglat med en större båt till Brasilien, men nu hade de köpt en mindre båt som de hade sträckseglat med från Norge på väg till medelhavet.

Torsdagen den 14 såg vädret ut att bli bättre och vi bestämde oss för att lämna. Vi båda var överens om att det skulle vara mycket dyning ute på havet eftersom det hade varit starka vindar länge, men vi tänkte att det skulle lägga sig på 12 timmar och vi ville komma iväg. Norrmännen tänkte precis som vi, men de var ännu mer angelägna om att lämna hamn och gick redan vid 19:00. Vi hade egentligen planerat att lämna hamn vid skymningen, men eftersom de andra lämnade hamnen så förberedde vi oss och vi kom iväg en timme senare vid 20:00.

När vi närmade oss pirarna såg vi hur vågorna slog över och jag sa till Lisa att ”vi kan alltid vända om vi tycker det är för dåligt”. På väg ut möter vi kustbevakningen som vände tillbaka från sin resa mot Chrebourg. Strax efter möter vi Jagern2 som också vände tillbaka. Vi ropade upp dem via VHF:en och de sa att vågorna var riktigt höga och att de hade varit ute i den höga sjön i över en timme men gav upp. Både jag och Lisa kollade på varandra och ställde oss frågan om det var en så god ide att ge sig av när till och med kustbevakningen vänder. Väl utanför pirarna var sjön som stora bussar som rullade in över oss. Det var inget vidare väder för oss och beslutet var lätt att vända tillbaka. Avgången fick flyttas till morgonen därpå. Det blev några öl i sittbrunnen på Jagern2 och några nya roliga berättelser från våra norska vänner. Det blev en betydligt bättre kväll!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.