La Gomera

La Gomera

Vi ankom San Sebastian runt lunch den 12:e november. Det var en riktigt varm dag och vi gick och badade direkt. För första gången sedan Madeira låg vi förtöjda i en marina och vi låg still! Allt gungande blir snart tröttsamt. Dagen därpå tog vi bussen till Playa de Santiago för att hyra scooter/motorcykel. Det fanns bara en uthyrning på hela ön, men det gick 5 bussar per dag så det var ganska lätt att ta sig dit. Väl framme vid uthyrningen inser jag (Oskar) att jag har tappat min plånbok. Det fanns bara ett ställe den kunde ligga och det var i bussen. Snabbt som ögat sprang vi till närmsta taxi och försökte förklara på engelska att taxichauffören skulle köra i kapp bussen. Vi var väldigt stressade och oroliga. Taxichauffören som inte förstod ett enda ord på engelska tittade mest frågande på oss. Vi gjorde ett tappert försök att förklara på spanska och fem minuter senare förstod han oss. Han körde rally längs de branta bergsvägarna och vi kom i kapp bussen efter någon mil eller två (busschauffören körde också rally med den lilla bussen). Taxichauffören körde om bussen och stannade taxin. Han hoppade ut i vägbanan och stoppade bussen likt en riktig trafikpolis. Väl inne i bussen hittade vi plånboken på golvet. Allt var löst och vi kunde åka tillbaka till uthyrningen.

Vi hyrde en 125 kubiks scooter och satte fart upp mot naturreservatet i mitten av ön. Scootern var rätt slö och vi kom oftast inte upp i mer än 40 km/h i uppförsbackarna. Vägarna var riktigt branta bitvis och det var riktiga serpentinvägar. Väl uppe på ön var utsikten otroligt vacker. Öns norr sida är väldigt grönskande, medan den södra sidan är väldigt torr. Vi var glatt förvånande över hur fint det var på La Gomera. Vacker natur och gästvänliga människor i kombination med få turister. Det är helt i vår smak. Kommande dagar åkte vi runt på ön med scootern och såg det mesta av vad ön hade att erbjuda. När vi blev hungriga stannade vi för lunch på något litet ställe i en av bergsbyarna. Efter två dagar på scootern hade vi sett det mesta och vi lämnade tillbaka den vid uthyrningen. Dagen efter lämnade vi marinan för att gå tillbaka mot Cran Canaria.

Vi lämnade La Gomera på morgonen och satte kurs mot Teneriffa. Vi rundade södra delen av ön och fortsatte därefter upp mot Teneriffas ostkust. Väderprognosen stämde dåligt och vi fick motvind nästan hela vägen. Vi seglade en del, men det blev många timmar för maskin den dagen. Vi letade efter ankringsvikar längs kusten men det var svårt att hitta något ställe med skydd för vind och vågor. I kvällsmörkret kom vi in i den lilla byn Candelaria på Teneriffas ostkust. I den lilla hamnen låg det endast små fiskebåtar och det var trångt och grunt på sidorna. Vi insåg på en gång att det inte fanns någon plats för oss och vi vände ut ur hamnen igen. När vi passerade pirarna ropade några fiskar åt oss. Vi stannade och försökte först vad de sa. De kunde ingen engelska och vår spanska är ganska begränsad. Efter en stund förstod vi att de erbjöd oss att stanna och förtöja utanpå en fiskebåt som inte skulle lämna hamnen den natten. De var väldigt vänliga och vi stannade och pratade en bra stund efter att vi hade förtöjt, de på spanska och vi på engelsk/spanska så gott vi kunde. Vi förstod varandra skapligt i alla fall. Byn var liten men väldigt mysig. Alla i hamnen var väldigt vänliga mot oss och var intresserade av vart vi kom ifrån. Det var väl värt ett besök.

På morgonen lämnade vi hamnen och tog sikte mot Gran Canaria. Vinden var svag och vi gick för maskin. Efter bara 30 minuter fick stannade maskin då dieseln var slut i styrbordstanken. Vi växlade över till babordstankern och fick igång maskin efter en stund. Vi seglade större delen av dagen och sent på eftermiddagen rundade vi Gran Canarias norra udde. Vi startade maskin innan vi hade revat varpå maskin stoppade efter bara någon minut. Vi hade väldigt lite diesel i även i babordstanken och eftersom vi lutade lite sög maskin luft. Vi revade helt så att vi rätade upp oss och efter en stund fick vi igång maskin igen. Vi ankrade utanför Las Palmas på kvällen i mörkret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.