Tillbaka till Las Palmas

Tillbaka till Las Palmas

Efter några väldigt fina dagar på La Gomera var vi tillbaka i Las Palmas. Det första vi gjorde var att ta oss till marinbutiken för att hämta upp reservdelarna till vår VHF som vi beställde senast vi var där. Det var dagen innan ”tävlingen” ARC gick av stapeln och det var full fart på alla båtarna i marinan. Det var kul att se aktiviteten och vi gick runt och pratade med vänner på andra båtar som skulle delta i tävlingen. ARC står för Atlantic Rally for Cruisers och innebär en social form av segling där många båtar seglar tillsammans över atlanten. På alla bryggor arbetades det för fullt med förberedelser och bunkring av mat. Väl tillbaka på kvällen monterade vi in den nya kabeln och handenheten till VHF:en och fixade med en del annat ombord.

Morgonen efter tog vi dingen in till marinan. Det var full fart i marinan och båt efter båt lämnade och gick ut ur marinan i väntan på starten av ARC. Cirka 250 båtar deltar och det är många när alla skall lämna samtidigt. Det var fullt av åskådare på pirarna och orkestern spelade. Det var verkligen en rolig tillställning. Vi vinkade av våra vänner från dingen, som lämnade denna dag. Dagen efter lättade vi ankar och gick in i marinan. Efter flera timmars väntande vid tankstationen fick vi vår plats. Det tog över sex timmar eftersom marinan tillämpade ett ovanligt ineffektivt system för att klarera in båtarna. Papper skulle kontrolleras och stämplarna gick varma. Det tog minst en halvtimme per båt att få allt klart och dessutom skulle alla båtar eskorteras in till sin plats vilket tog väldigt lång tid. Vi fick inte vår plats förrän till kvällen och vi hade planerat för att handla mat samma dag, det blev inget med det.

Dagen efter blev inbjudna på lunch hos Ewa och Håkan som bor i Las Palmas på sin båt större delen av året. Ewa är Oskars halvsysters mamma. Vi hade en väldigt trevlig eftermiddag med mycket snack om segling och livet i allmänhet. Tack för den fina dagen Ewa och Håkan!

Dagen efter tog vi bussen ut till köpcentret Al Campo. Vi gick på IKEA och åt köttbullar och handlade lita plastbackar m.m. Självklart köpte vi på oss lingonsylt nu när tillfället gavs. Efteråt handlade vi mat för kommande segling till Kap Verde samt Atlantöverfarten. Det var otroligt mycket som skulle handlas och efter flera timmar hade vi tre överfulla vagnar klara. Vi betalde och beställde hemkörning. Efter 45 minuters busstur kom vi hem helt utmattade. Dagen efter kom leveransen av maten utkörd till bryggan där vi låg. Det tog flera timmar att stuva in allt i båten och till råga på allt var det en riktigt varm dag!

På hela vällen försökte vi få ordning på satellittelefonen. Det var ett riktigt strul att få datauppkoppling, men vi tror att vi löste problemet. Vi får hoppas att det fungerar eftersom det är vårt enda sätt att få ner väderdata när vi är utom räckhåll från andra telenät på de stora överfarterna. Kl 08:00 dagen efter lämnade vi hamn för vår 6-7 dygns överfart till Kap Verde. Det var utlovat svaga vindar till en början, men sedan skall passadvindarna ta vid och vi bör få skaplig segling ner till Mindelo på Kap Verde.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.