Fyra dagars reparationer på ST: Vincent

Fyra dagars reparationer på ST: Vincent

Vid lunch den 18:e december landade vår vän Mikael Köhler på ST: Vincent. Det var ett roligt återseende och på kvällen blev det en god middag tillsammans. Efter atlantöverfarten hade vi en hel del att ordna med och vi började med att montera ner el panelen som hade brunnit. Därefter monterade vi ner pumpstationen för vår avsaltningsanläggning. En av pumparna som hade havererat under överfarten. Efter fyra timmars isärskruvande fick vi till slut isär pumpen. Det krävdes en del kapande bultar med vinkelkapen för att göra jobbet. Efter ett servat membran och återmontering fungerade avsaltaren felfritt.

Dagen därpå öppnade vi babordstank vid tankgivaren och tog ett bottenprov av tanken. Dieseln i botten var riktigt förorenad. All diesel behövdes tömmas och tanken rengöras. På marinen träffade vi en mekaniker när vi lämnade spillolja. Han lovade att han kunde göra hela jobbet åt oss till en rimlig kostnad. Han menade att han hade en fin pump som kunde fixa jobbet. Det lät bra och vi hade egentligen inget annat bra sätt att tömma tanken. Vi tackade ja till erbjudandet och han skulle komma med en kollega redan på eftermiddagen. Vi väntade men ingen kom, dagen därpå letade vi upp honom igen och han lovade att komma innan lunch. Vi väntade men ingen kom. Så höll det på och ytterligare en dag efter, sent på kvällen dagen kvällen efter dök de upp. Jag fick ganska snabbt en känsla av att de inte riktigt hade koll på vad de höll på med, men jag sa inget. När dieseln skulle börjas pumpas var jag noga med att nämna att jag inte ville ha något kladd med diesel i sittbrunn eller i båten. Jag täckte till och med in allt i plast. De höll på länge och väl med pumparna men inget hände. Två timmar senare fick de igång pumpen och då med besked. Dieseln sprutade åt alla håll. I sittbrunn rann det ut minst 20 liter och slangarna läckte diesel ner i båten!

Jag blev fullständigt vansinnig och kastade iland allt inklusive de så kallade ”teknikerna”. Jag skurade av allt och försökte få bort dieseln. Det blev ett riktigt slitgöra och jag befarade att hela teakdäcket var fördärvat. Eftersom vi ändå behövde få tanken tömd kom vi överens med de så kallade ”teknikerna” att de kunde slutföra jobbet om de körde pumpen från land.

För att göra en lång historia kort slutade det med att Oskar fick göra allt jobbet själv inklusive att göra rent tanken. Vid midnatt var jobbet klart och då förväntade sig teknikerna att få full ersättning för det arbetet de inte hade gjort. Jag (Oskar) sa att de kunde komma tillbaka dagen därpå för att vi gemensamt skulle se vilka skador de hade åsamkat under sitt arbete, först därefter kunde vi komma överens om eventuell betalning. Samma tekniker hade lovat att ordna med reservdelarna till vår kyl (som är svårt att få tag på) så vi ville försöka hålla god min i fult spel trotts att vi var riktigt förbannade på dem.

Dagen efter dök teknikern upp med fläkten till kylen. Fläkten var begagnad men i ”gott skick” enligt teknikern. Innan vi betalde testade Oskar fläkten, den fungerade inte! Teknikern lovade att ha en ny fläkt till oss när vi kom tillbaka efter jul. Summa summarum, de var riktiga skojare!

Olyckligtvis råkade vi lämna en av däcksluckorna öppna under sista natten. Det kom ett skyfall och skärmen till navigationen kortslöts och gick sönder. Efter den incidenten hade vi lyckas avhjälpa två fel (dieseltanken och watermakern), men tre större problem återstod (trasig navigationsskärm, trasig elpanel och trasig kyl). Det är saker som vi får lösa efter jul. Förutom mekandet hände inte så mycket på ST: Vincent och vi upplevde inte att det var så trevligt på ön. Det fanns nästan inga mataffärer och de som fanns var små och väldigt dyra. Personalen på marinan där vi låg var generellt dryga och inte särskilt trevliga att ha med att göra. När vi lämnade marinan på morgonen den 21:e december var vi glada över att lämna ST: Vincent. Nu längtade vi efter fina dagar på Grenadinerna.

I skrivande stund är det nyårsafton och vi vill såklart önska alla ett riktigt gott nytt år!

 

2 thoughts on “Fyra dagars reparationer på ST: Vincent

  1. God fortsättning ! Hoppas att ni har fått ordning på allt. Folk är luriga något som vi kanske inte är riktigt vana vid.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.