Hiva Oa, Marquises

Hiva Oa, Marquises

Efter närmare en månad på havet kändes det skönt att få ta en promenad på land. Vi var båda trötta efter bara några hundra meters promenad. Det är märkligt hur snabbt konditionen försämras på bara en månad. Som tur är återhämtar sig konditionen snabbt. Från viken där vi ankrade var det mer än 12 kilometer tur och retur till byn och den lilla butiken. Vi gick samma tur varje dag för att handla eftersom vårt matförråd var ganska tomt. Efter några dagar var konditionen tillbaka igen.

Vi fick en ny lärdom om hur havets organismer växer på skrovet, för när vi väl hade ankrat och tog dingen in till land såg vi hur halva skrovsidan var påvuxen. Vi trodde nog bara att det växer när båten ligger still, men det visade sig att det växer minst lika bra trotts att vi hade närmare 6 knop i snittfart över stilla havet. Under vår vistelse på Hiva Oa skrubbade vi friborden så gott vi kunde från dingen. Det var ingen ide att hoppa i vattnet och skrubba eftersom det fanns en hel del haj i viken. I ankarviken var vattnet brunfärgat på rund av forsen som löpte ut i viken från de höga bergen bakom oss. I sådant vatten trivs Tjurhajarna och de kan vara rätt aggressiva mot människor.

Under dagarna promenerade vi in till byn och gjorde ärenden. Vi hann även med att fixa med en del småsaker som hade gått sönder under den senaste månaden. Många av de båtar som låg i viken hade vi stött på tidigare på olika platser och senast i Panama. Det blev många sociala möten där man pratade om varandras upplevelser under den senaste månadens överfart. Efter 4 dagar på Hiva Oa kände vi att vi hade fått uträttat våra ärenden, handlat och klarerat in i landet och den 27:e juni seglade vi söder ut mot Fatu Hiva, vilket vi hade sett fram emot länge eftersom ön är känd för sin storslagna natur. Seglingen till Fatu Hiva tog bara åtta timmar, men blev en riktigt tröttsam tur seglandes i motvind och regn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.