Semestersegling och maskinhaveri

Semestersegling och maskinhaveri

Vi lämnade Lysekil på morgonen den 14 augusti för två till tre veckor egen segling. Vi planerar att segla upp till södra Norge och/eller Danmark. Det var svaga vindar den första dagen så vi startade dagen genom att gå för maskin upp till Smögen och igenom soten. Vi hann inte mer än komma ur Sotenkanalen innan det började ryka från maskin. Jag for ner för att se efter vad som hade hänt. När jag öppnade motorrumsluckan vällde en svart rök ur maskinrummet och Lisa som slog av maskin på en gång. Vattenpumpen hade skurit vilket ledde till att remmen stannade på remskivorna. Friktionen fick den att smälta och börja brinna.

Vi insåg båda att vi måste försöka nödankra någonstans. Lisa kollade djupet och vi hade mer än 40 meter till botten. Vår kätting är 60 meter vilket gör att det inte skulle vara en god ide att ankra mitt i fjorden. Vi har tidigare ankrat innan för Långö och jag vet att det är en skyddad vik. Vi kommer överens om att det bör vara det bästa alternativet även fast jag vet att det brukar ligga många båtar där inne. Vi hissar segel och tar sikte mot viken på en hård kryssbog i svaga vindar. När vi väl närmar oss ser vi att det finns en ledig SXK-boj. Ibland har man tur!

Lisa står vid rodret och jag står på fördäck med båtshaken. När vi är nästan helt framme drar jag in genuan och fångar bojen med båtshaken. Bra att det gick vägen!

Väl på plats demonterar vi vattenpumpen och inser att den är bortom räddning. Jag ringer Anders på Smögenvarvet som jag har beställt grejer av tidigare. Han är superschysst att ha att göra med. Efter en stund ringer han tillbaka och säger att det finns en i Stockholm som de kan skicka ner till Smögen om vi kan hämta där om tre dagar.

Eftersom vår utombordare inte startar var vi tvungna att ta tag i den också eftersom vi inte skulle kunna ta oss till Smögen annars. Jag plockade isär förgasaren och gjorde rent. Sen startade den. Nu får vi bli kvar här i tre dagar i väntan på en ny pump. Dagen efter tog vi en tur med vattenpumpen in till en verkstad i Bolvallstrand för att se om de kunde göra något. Det kunde de inte så då återstår bara väntan på den nya pumpen från Stockholm. Det är fint väder och vi har ju dingen. Vi skall nog kunna sysselsätta oss resterande dagar här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.